Esittely

Annina Häyrinen

Olen saanut ensimmäisen koirani vuonna 1985 ollessani 7-vuotias. Siitä lähtien elämääni on aina kuulunut koiria. Aikuisiällä tuli kokeiltua useita koiraharrastuslajeja, kunnes löysin oman rakkaan lajini pelastuskoiratoiminnasta. Olen ollut aktiivisesti mukana Tampereen seudun etsintäkoirien TSE ry:n toiminnassa vuodesta 2007. Yhdistyksen kouluttajana olen toiminut vuodesta 2013 ja ryhmänjohtajana vuodesta 2014.

Myös kodinvaihtajakoirat ja niiden sopeuttaminen uuteen kotiin ovat lähellä sydäntäni. Minulle on tullut elämäni aikana useita koiria kodinvaihtajina. Yksi niistä oli pelastuskoiratoiminnassa mukana ollut Siru, jonka kanssa pääsimme mukaan hälytysryhmään vuonna 2010.

Minulle tärkeintä on rakentaa koiran kanssa hyvä kumppanuus. Se antaa loistavan pohjan niin arkielämään kuin harrasteisiin koiran kanssa. Kumppanuutta rakennettaessa tarvitaan hyviä koulutustaitoja, hyvää koiranlukutaitoa ja koiran lajityypillisten käytösten ymmärtämistä. Hyvät koulutustaidot antavat ihmiselle keinon kommunikoida koiran kanssa selkeästi ja tehokkaasti. Kun lisäksi ymmärrämme koiran käyttäytymistä ja lajityypillisiä tarpeita, osaamme olla ottamatta koiran huonoa käyttäytymistä henkilökohtaisesti.

Koirien koulutus on muuttunut paljon 1980-1990-luvuilta. Tiede on tullut avuksemme, ja olemme sen myötä saaneet pehmeämmät ja tehokkaammat tavat kouluttaa. Omia koulutustaitoni olen päivittänyt 2000-luvulla erilaisilla kursseilla ja yksityistunneilla. Olen saanut paljon oppia muilta taitavilta kouluttajilta ja ammentanut tietoa ja innostusta myös alan julkaisuista ja kirjoista. Palkkion tarkkaa ajoittamista harjoittelen kesäisin myös omien kanojeni kanssa.

Perheemme eläinjengiin kuuluu tällä hetkellä kaksi koiraa, neljä kissaa ja kesäisin kanoja. Pelastuspuolen treenikaverinani on rescuekoira Ira. Iran kanssa suoritimme pelastuskoiraliiton Virta-käyttöönottotarkastuksen 2018 loppu vuodesta, sen myötä liityimme hälytysryhmään. Australiankelpie Titan kanssa etsimme erilaisia hajuja. Titta on opetettu mm kanttarelin, tryffelin ja nose workin hajuihin.

Olen aloittanut eläinkouluttajan ammattitutkinnon suorittamisen joulukuussa 2018.